Oedeemtherapie

Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht tussen de aanvoer en de afvoer van vocht in het weefsel in ons lichaam. Het is merkbaar in de vorm van zwelling en kan over het hele lichaam plaatsvinden. Bij lymfoedeem wordt een zwaar, vermoeid gevoel ervaren in arm of been en/of een strak, gespannen gevoel rondom pols, vingers, elleboog, enkel of knie, afhankelijk van de locatie. Soms is er sprake van pijn.
Lymfoedeem is niet alleen hinderlijk, maar kan ook ontstekingen (wondroos) en gewrichtsklachten tot gevolg hebben.

Welke klachten

Een aantal vormen van oedeem zijn:

  • primair lymfoedeem: oedeem t.g.v. een aangeboren afwijking in het lymfestelsel -secundair lymfoedeem: dit is oedeem ontstaan na (oncologische) operaties waarbij lymfklieren verwijderd of beschadigd zijn
  • tertiair lymfoedeem: oedeem ontstaan na intensieve bestraling (radiotherapie), na een chemokuur of gebruik van medicijnen
  • veneus oedeem: bv. oedeem t.g.v. het ontstaan van trombose
  • lipoedeem: bij lipoedeem bestaat er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is vaak de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht. Ongelijke vetverdeling over het lichaam oorzaak is nog onbekend

De behandeling

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden.

Manuele lymfdrainage:
Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog in tact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

Compressietherapie:
Door middel van het aanleggen van bandages/zwachtels wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous (TEK), worden aangemeten.

Oefentherapie:
In veel gevallen kan door het oedeem er een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor bewegingsomvang en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kun je de functie van uw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de “spierpompfunctie ” van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.

Lymfetaping:
Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die een liftende werking heeft. Hierdoor kan de onderhuidse circulatie verbeteren en de afvoer van lymfevocht bevorderd worden.

Ademtherapie:
Ademhalingsoefeningen: ontspanning en een goede (buik)ademhaling hebben een gunstig effect op het transport van vocht in het lichaam.
Specifieke oefeningen met betrekking tot uw ademhaling verbeteren de afvoer van (lymfe)vocht.

Voorlichting:
Je wordt voorgelicht over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp. Dit zijn zaken waarmee jezelf aan de slag kunt gaan. Tevens wordt je begeleid in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

Klik hier om kijken naar uw vergoeding.