Terug naar het overzicht

Ademen gaat vanzelf

Bij een deel van de clienten die we binnen Motus zien lijkt ademen niet vanzelf te gaan, en onderdeel van het klachtenpatroon te zijn. En die klachten kunnen dan heel verschillend zijn. Zo kan ook bv. rugpijn kan een verstoring van de adem geven, naast een meer voor de hand liggende oorzaak als stress. Maar hoe komt het nu dat je ‘verkeerd’ ademhaalt, ademhalen gaat immers toch vanzelf?

Een onrustig ademhalingspatroon is vaak het gevolg van stress. Stress en emoties beïnvloeden het gehele lichaam en met name de ademhaling. Ga maar na: wanneer je schrikt, houd je je adem in en wanneer je moe, gespannen of geïrriteerd bent, zucht je vaak. Pijn is ook een vorm van stress. En ook stijfheid door je fysieke klacht kan een verandering in het adembeweegpatroon geven. Kortom allerlei redenen waardoor ademen niet meer vanzelf gaat en mogelijk klachten geeft van benauwdheid, vermoeidheid en onrust.

Vermoed jij dat jouw ademhaling beïnvloed wordt door stress of pijn? Heb je last van bovengenoemde klachten, en zou je graag willen weten hoe je uit deze vicieuze cirkel van stress en lichamelijke ongemakkelijkheden kunt komen? Welkom in mijn praktijk binnen Motus!

Daarnaast start er binnenkort weer een cursus stilzitten voor beginners, waar veel ontspanning, meditatie en ademoefeningen geoefend en geleerd gaan worden

Caroline Janssen – fysiotherapeut / adem-ontspaningtherapeut methode van dixhoorn

Terug naar het overzicht