Terug naar het overzicht

Lezing “De iPad rug”

Roos Brandse, oefentherapeut
Motus. Hoopjeweg 2b in Hattem
18 oktober 19:30-20:30 uur

Inleiding

Steeds meer doen we met onze mobiel, tablet of laptop. Niet voor niets nemen klachten in de nek en geheel rug onder volwassenen en kinderen de laatste jaren flink toe. Oefentherapeut Roos Brandse geeft tips.

Gemiddeld huishouden in Nederland heeft 9 (!) beeldschermen in huis. We brengen onze tijd veel langer zittend door dan pakweg twintig jaar geleden, vertelt Roos Brandse, oefentherapeut Mensendieck binnen Motus in Hattem. Roos: “ zowel thuis als op het werk zitten we achter deze beeldschermen en voor je het weet, zit je uren per dag achter elkaar in dezelfde houding”.

Tablet-nek

Een goed voorbeeld van klachten zijn klachten die door de media ook wel de de zogenaamde “ tabletnek” wordt genoemd. Door langdurig gebogen te zitten, trekt het hoofd hard aan nekspieren en andere structuren en neemt de druk op de nekwervels toe.

Schokkende cijfers

Roos licht toe: “Uit onderzoek van de Hogeschool Rotterdam blijkt dat jongeren gemiddeld 6,5 uur per dag – op school en thuis – doorbrengen achter een device. En meer dan 60% daarvan heeft regelmatig pijn aan arm, nek, schouder en rug. Dat zijn best schokkende cijfers. Op het werk zijn de meeste volwassenen beschermd via arbowetgeving. Maar op scholen is er nog vaak weinig geregeld. Terwijl juist kinderen in de groei extra kwetsbaar zijn. Daarom is het belangrijk dat kinderen al jong wordt geleerd een goede werkhouding aan te nemen en voldoende af te wisselen tussen zitten en bewegen.”

Vast 5 tips

  1. Zorg ervoor dat je elk halfuur even uit dezelfde houding komt. Stretch de armen en benen, haal thee, loop even wat rond.
  2. Integreer beweging in de dagelijkse bezigheden: op de fiets boodschappen doen in plaats van met de auto, maak in de lunchpauze een wandeling buiten, parkeer je auto iets verder weg en ga het laatste stukje lopen…
  3. Zet een tablet in een houder op tafel, zodat je zo min mogelijk voorovergebogen hangt. Of op de bank: leg een stapel kussens onder de tablet.
  4. Gebruik de mobiele telefoon zo veel mogelijk op ooghoogte, zodat je niet voorover hoeft te buigen.
  5. Voor de kinderogen is de 20-20-2 een handige stelregel van het Oogfonds. Laat kinderen na iedere 20 minuten schermtijd 20 seconden in de verte kijken en laat ze 2 uur per dag buitenspelen.

Doelstelling

Oefentherapie zorgt voor bewustwording in houding en beweging en geeft je hiermee de mogelijkheid andere keuzes te maken.

In deze lezing wordt er o.a.  stil gestaan bij:

  • Wat een “ goede” houding is  waarom deze zo belangrijk zijn.
  • Hoe kan ik voorkomen dat ik of mijn kind klachten krijgt?
  • Ik heb al klachten en hoe kom ik hier van af?

Datum: 18 oktober

Tijd: 19:30 uur – 20:30 uur

Locatie: Motus, Hoopjeweg 2b in Hattem

Prijs: € 15,- Schrijf je snel in want we kunnen maximaal 12 personen kwijt.

Email: academie@motus-hattem.nl

Roos Brandse

Oefentherapeut, Slaaptherapeut en Bekkenoefentherapeut

Bewustwording van patronen die zo zijn ingesleten dat we niet eens weten waarom we het doen zoals we het doen. Als er klachten ontstaan door onbewuste patronen is het zinvol om hier naar te kijken en te onderzoeken of het ook anders kan. Lees meer..

Aanmelden lezing

  • Voer een nummer in van 1 tot 10.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Annuleren:

Annulering door jou:
Wil je maximaal 2 weken tevoren laten weten als het je niet lukt om te komen?

Annulering door Motus:
Motus behoudt zich het recht voor tot zes dagen voor aanvang van de cursus, workshop of training, deze te annuleren wegens onvoldoende deelname. Van onvoldoende deelname is sprake indien wij tot 7 dagen voor aanvang van de cursus, workshop of training minder dan 6 betalende deelnemers hebben aangenomen.

Terug naar het overzicht