Wat is adem- en ontspanningstherapie? Lichamelijke klachten kunnen samenhangen met een verhoogde spanning die eigenlijk onnodig is. Door allerlei factoren (stressoren) in de omgeving of vanuit jezelf kan zich langzaam teveel aan spanning in het lichaam opbouwen waarvan je je misschien niet eens bewust bent. Vaak wordt deze onnodige spanning een vertrouwde toestand die jezelf nauwelijks voelt, maar die een voedingsbodem vormt voor klachten. Een overspanning van het lichaam houdt meestal in dat de ademhaling ook meer gespannen verloopt. En een gespannen ademhaling houdt meestal in dat er meer spanning in de spieren aanwezig is. Als je je bewust bent van je manier van ademen dan bent je je ook bewust van hoe het met jezelf gaat.

De behandeling
Je krijgt eenvoudige adem- bewegings- en aandachtsoefeningen aangereikt. Door middel van deze oefeningen in zit, lig of stand kan men veranderingen ervaren in het ademen, de houding of spierspanning. Ook kunnen door de therapeut handgrepen (zachte manuele technieken) gebruikt worden om een en ander te verduidelijken. Al na 4 behandelingen wordt duidelijk of je klachten gunstig reageren en dus kennelijk het gevolg zijn van overspanning. De behandeling is geschikt voor volwassenen en voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar.

Bij welke klachten
Spanningsgerelateerde problemen: klachten zonder lichamelijke oorzaak, zoals hyperventilatieklachten, vermoeidheid, gespannenheid, hoofdpijn, slaapproblemen, burn out, concentratieproblemen.
Psychische problemen: vooral bij angst, depressie, fobieën, paniek en traumaverwerking.
Functionele problemen van houding, adem, stem en beweging: zoals rug- en nekklachten, scoliose, verbetering rompbalans, chronische pijn, ademproblemen, CANS, whiplash, stemproblemen.
Spanningsproblemen met specifieke lichamelijke oorzaak: zoals klachten bij hart- en longpatiënten en bij mensen met neurologische problemen.

Kosten
De behandeling wordt over het algemeen (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Klik hier om kijken naar je vergoeding. We zijn beide lid van de Van Dixhoorn Vereniging (VDV), beroepsvereniging en als zorgverlener geregistreerd met een agb code. Er is geen verwijzing van de huisarts of specialist nodig.

Voor verdere informatie:

Therapeut: Caroline Janssen

FotoHB 015 Caroline
Caroline Janssen


Hoopjesweg 2b, 8051 DB Hattem • Telefoon: 038-4440680 • E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.